Huset och inomhusluften

Som husägare är man ansvarig för alla aspekter av hemmet. En del som kanske dock inte får den uppmärksamhet den förtjänar är ventilationen. Den är ansvarig för hur bra vi uppfattar luften inomhus och alla som någon gång upplevt dålig luft inomhus vet hur viktigt detta kan vara.

För offentliga byggnader finns det något som kallas för OVK (obligatorisk ventilationskontroll. Detta är något som görs regelbundet och för att säkerställa att ventilationen fungerar korrekt. Medan behovet för en villa kanske inte är helt densamma är det fortfarande en en god idé i grunden.

Ventilationen ser till att vi har frisk luft inne och hjälper till att forsla bort eventuella skadliga partiklar som uppstår i hemmet. När ventilationen inte fungerar som den ska kan dessa partiklar hänga kvar lägre och i värsta fall bli allvarliga hälsofaror. Damm kan lätt binda sig till dessa partiklar och således vara kvar längre. Alla i hemmet blir då utsatt för dem, speciellt unga barn som ofta leker på golvet och stoppar allt möjlig de får tag på i munnen.

I alla andra avseenden ska dock ett hus vara så tätt som möjligt. Alla har säkert hört talas om hus som andas, men detta kan i vissa fall låta bättre än det egentligen är. Vad man vill ha är ett hus som andas endast genom ventilationen och inte på några andra vis.

De vanligaste problemen man stöter på i ventilationer är smuts i kanalerna och att luftflödena är mindre än de som beräknades när huset byggdes. Av denna anledning är ventilationen ofta ett större problem i äldre hus än de som byggts mer nyligt.

En enkelt kontroll man själv kan göra hemma är att ta ett vanligt A4-ark eller en bit hushållspapper och hålla upp mot en ventil. Hushållspappret ska fastna och A4-arket ska nästan hållas fast. Det är tecken på ett fungerande ventilationssystem.

Comments are closed.