Inreda badrummet

En av de dyraste renoveringarna vi gör i våra hem är badrummet. Det kan kosta allt från 100 000-500 000 kronor beroende på storlek och materialval samt hur många arbetstimmar som krävs. Det svåra besluten är att bestämma inredningen. Det finns många alternativ och det gäller att tänka på stil, vad du gillar och hur rummet är utformat.

Planering

Du kan nästan aldrig planera ett badrum för noggrant. När ett badrum är färdigt kan du inte byta ut ytskikten utan att förstöra tätskiktet vilket betyder att hela badrummet behöver rivas ut och göras om från grunden. När du har valt vilken matt eller kakel du vill ha och det är på plats, då sitter det där. Rita upp rummet i rätt skala och mät in de saker som alla badrum brukar ha. Ni kan också prata med badrumskonsulter för att få hjälp att hitta lösningar på problem ni stöter på.

Dusch eller badkar?

Det lyxigaste är att ha ett snyggt badkar som passar stilen på inredningen. Du kan köpa ett kantigt för det moderna rummet eller ett med lejontassar för hotellkänsla eller sekelskiftesdröm. Ett badkar passar djurägare och barnfamiljer samt dem som älskar att ta långa bad på kvällen. Ett litet badrum kanske har mer nytta av en dusch, samt för dem som bara vill bli ren. Ett badkar är för dem som vill spendera tid i sitt badrum. En duschkabin är ett bra skydd för tätskiktet och går att köpa billigt, men är desto svårare att hålla ren och kan lätt kännas plastigt i ett nyrenoverat badrum.

Kakel eller våtrumstapet?

Det kostar mer att kakla ett rum än att sätta upp en våtrumstapet. Kakel har dock längre hållbarhet och ger mer värde till bostaden. Det finns ett gigantiskt urval av kakel att välja bland och du kan kombinera flera kakeltyper med varandra. Du behöver inte ha samma kakel på alla väggar eller samma färg. Det kan vara svårt att veta exakta nyanser när du söker på nätet, ta för vana att beställa hem kakelprover för att titta på dem tillsammans med de andra färgerna och materialen som du tänker använda. Detsamma gäller om du vill ha en våtrumstapet, be om att få ett prov och håll upp det i badrummet.