Renovera själv – grunderna

Du kan spara mycket pengar, lära dig nya saker och ha roligt genom att renovera din bostad själv. Det är inte så svårt som du tror, bara du är villig att läsa på och vara noggrann. Om du är nybörjare på renovering finns det vissa grunder att förhålla sig till:

  • Bra verktyg – du kommer bara bli frustrerad när verktygen strular och går sönder. Köp bra saker redan från starten och slipp bekymra dig om sticksågen ska ge upp eller om kniven är tillräckligt vass. Underlätta för dig själv med verktygen: väljer en sticksåg framför handsågen, köp slipmaskiner i olika storlekar och ha fler än en penna och tumstock i verktygslådan.
  • Undvik el – du får inte, enligt lag, syssla med elinstallationer som är fasta eller har hög volt. Du behöver en utbildad elektriker för sådana jobb. Det fungerar inte heller att ta in kompisen som har utbildning, det finns inga garantier eller försäkringar som kommer att täcka en elbrand där det inte finns papper på att ett företag har gjort installationerna.
  • Undvik VVS – om du inte kan någon om att dra vattenrör och avlopp borde proffsen sköta det här också. Du vill inte ha en vattenläcka i huset.
  • Säkerhet – se alltid till att du vet hur du hanterar verktyg och att du inte arbetar med tunga saker själv. Ska du riva en vägg borde ni vara åtminstone två och när det gäller större moment är det bra om fler är på plats. Om någonting går fel måste det finnas hjälp nära till hands.
  • Konsulttimmar – om du är osäker på hur något ska göras men vill göra det själv, kan du betala för en konsulttimme hos en snickare eller specialist. De kan komma ut och visa eller ge rådgivning över telefonen.