Tips för barnrumsinredningen

Barnrummet är på många sätt en speciell utmaning. Inte bara behöver man tänka på att rummet ska anpassas någon mycket mindre. Det måste också vara ett rum där barnet kan säkert leka utan förhindras av sin omgivning. Och dessutom vill man ju att det ska vara en vackert och hemtrevligt rum.

Om vi börjar med storleksanpassningen finns det ju gott om barnrumsmöbler att välja mellan. Tänk på att låta barnet provsitta stolar och liknande om du är osäker. Med tanke på hur snabbt barn växter är det smart att hålla ett öga på hur länge möblerna man först skaffat faktiskt fungerar. Till slut kommer de behöva bytas ut för att fortsätta vara användbara.

Säkerheten i barnrummet är på flera sätt likt säkerheten i alla andra rum. De generella tipsen för att barnsäkra hemmet kan man använda sig av. Men tänk även på hur barnet kommer att använda barnrummet för lite extra säkerhet. Det ska exempelvis inte finnas risk att barnet välter något tungt över sig själv medan de leker. Tänk också på saker som hängs upp på väggen och att de inte riskerar att lossa lätt. Istället för tavlor kan man använda sig av snygga väggdekorer av ett eller annat slag. Man kan till och med låta skapa helt egna.

När det kommer till själva estetiken finns det ett stort utbud av saker som barntapeter och liknande. Klara och starka färger kan vara väldigt stimulerade och roligt för barn. Men samtidigt är det ju trevligt att få något som även vuxna kan uppskatta. Alla barn är ju tidig ute med att skaffa en del intressen, vare sig det är bilar, dockor, hästar eller något annat. Att inreda barnrummet med ett eller flera av dessa intressen i åtanke är alltid en smart idé och kommer att uppskattas. Som intressen förändras kanske det blir dags att ändra på ett eller annat också. Men det är något man kan ta itu med då.